Friday, 20 March 2015

Resepi Singgang Ikan Selar Ringkas

Assalamualaikum korang!!!

Pernah tak korang masuk dapur lepas tu duduk melanguk sebab tak tahu nak masak apa. Bila bukak peti ais ada ikan selar jer. Hisy nak masak apa ini? Takkan nak goreng? Hari-hari goreng, masak sambal, lepas itu kicap. Bosan betullah....

Jadi hari ini aku nak bagi satu resepi yang ringkas dan sedap iaitu singgang ikan. Tak semestinya ikan selar. Korang boleh gantikan dengan ikan kembung atau ikan tongkol.

Bahan-bahan:
5 ekor ikan selar bersaiz sederhana
2 ulas bawang putih
Setengah inci lengkuas (potong nipis)
1 keping asam keping
Sedikit belacan

Cara-cara:
  1. Mula-mula korang ketuk bawang putih itu sampai hancur
  2. Lepas itu, masukkan ikan ke dalam periuk yang telah diisi air. Pastikan air tak banyak sangat. 
  3. Campurkan semua bahan iaitu bawang putih, lengkuas, asam keping dan belacan ke dalam periuk.
  4. Masak dalam api yang sederhana. Bila dah mendidih masukkan garam dan ajinomoto. *Jangan banyak sangat letak ajinomoto. Secubit dah cukup. Kalau tak nak letak lagi bagus.
  5. Okey siap. Kalau nak pedas sikit boleh masuk lada hijau yang besar.
Camna senang kan?
Okey nak tengok hasil dia tak?
Tadaaa...




 Nak lagi sedap korang goreng telur. Lepas itu, makan sekali dengan budu. Sure meletup...hihi




No comments:

Post a Comment