Monday, 16 March 2015

Resepi Apam Mekar Yang Gebu

Assalamualaikum semua!!!

Hari ini aku nak share resepi apam mekar yang memang gebu dan sedap. Resepi ini mak aku dapat dari kawan-kawan dia. Aku tak pernah try lagi tapi aku snap jer gambar-gambar dulu. Dah banyak kali mak aku buat tapi ini baru rajin nak tulis entry, hihi..

okey meh sini aku cerita

Bahan-bahan:

3 cawan tepung gandum
2 cawan gula
1 cawan air soda (mak aku guna air soda f&n yang botol dia color biru)
3 biji telur
1 sb ovalete
1 sdk esen vanila

Cara-caranya:

1) Pukul telur, gula, ovalete dan esen vanila menggunakan mixer dengan kelajuan yang paling tinggi sehingga gebu

2) Masukkan tepung dan air soda *boleh jugak kalau nak gantikan dengan aiskrim soda

3) Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan letakkan pewarna *ini ikut suka hati korang nak letak warna apa pun

4) Masukkan ke dalam cawan kertas dan kukus hingga masak *cawan kertas itu korang letak dalam bekas dulu taw sebelum masuk dalam kukusan. Macam mak aku dia masuk dalam cawan aluminium macam gambar kat bawah.


Ini gambar sebelum kukus...

Sekarang meh kita tengok hasilnya. Jeng...jeng...jeng



Nampak tak dia merekah-rekah???

Okey sekian sahaja entry untuk hari ini... Have a nice meal korang.







No comments:

Post a Comment